Jag vill inte vara en kristen tall...

   För ganska precis ett år sedan var jag på ett bibelstudium på EFS här i Jörn. Jag har inget efternamn på honom, men han heter Phill och han är från England. Om du har varit på Livskraft Norr någon gång kanske du har koll på vem det är. Han brukar vara där och ha seminarier och smågrupper. Det var hur som helst han som höll i bibelstudiet.
Idag minns jag inte så mycket om vad själva bibelstudiet i helhet handlade om. Bara att det var lite invecklat, men bra.
Däremot sa han en sak som satt sig fast i mitt huvud.

"Vill du vara en kristen tall eller ett kristet balsamträd?"

  • En talls rötter växer utåt, ytligt längst marken. Tallen växer oftast i skogsområden med mullig och näringsrik mark.
  • Ett balsamträds rötter växer neråt. Balsamträdet kan växa i ökenområden, där det sällan regnar och där jorden inte innehåller så mycket näring.

Plötsligt blir det storm. Vilket träd står då kvar?
   Går du ut i en skog här i sverige efter en storm kan man se fallna tallar med sina rötter spretande ovanför marken, eftersom tallens rötter ligger så ytligt.
   Balsamträdet skulle stå kvar. Ett balsamträds rötter kämpar och söker sig nämligen långt ner i den hårda, uttårkade jorden för att komma till grundvattnet. Balsamträdet skulle alltså stå kvar, eftersom dens rötter är hårt fastväxta i stadig mark.

   Man kan likna dessa träd med oss människor. Människor som kristna tallar och kristna balsamträd.
Dom kristna tallarna söker efter ytliga saker, en känsla av Guds närvaro och dom har lättare att falla i en period av tex. prövning eller andra orosmoment i livet. Sökandet efter Gud går alltså inte lika djupt. Relationen med Gud är kanske inte så djup och stadig.
   Dom krista balsamträden söker efter Gud även under tuffa tider, då Gud känns långt borta. Gud är inte alltid en känsla. Han finns ju hela tiden med oss även när man tex. tvivlar, eller när man inte ens tror. Eftersom rötterna går så djupt, är relationen mellan Gud och trädet så stark, och under tid av storm kan man stadigt stå kvar! Gud är där även när man inte känner hans närvaro.

   Jag tycker det är en bra "liknelse". Någonting att sträva efter.
Att vara en kristen tall är nog rätt lätt, och man kan nog må bra även som tall. Men man måste nog sträva efter att bli ett balsamträd så man kan stå stadigt under livets tuffa tider.

Kommentarer

Kommentera tack!:

Heter du nåt eller?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Något att tillägga?:

Trackback
RSS 2.0