Livräddning på Coop

Igår var jag och mamma på Coop. Vi hade passerat barnkläderna, frukthörnan, mejerikylen och var på väg ner mot kassorna.
7 meter framför oss i gången skriker någon till! Vi tittar dit och ser en man flyga baklänges till marken. Mamma sliter i min arm och säger högt mitt namn! Plötsligt var vi framme vid mannen som låg på golvet med rejäla kramper, och som redan var totalt blågrå i aksiktet! Sekunden innan vi kom fram hann flera andra också komma fram. Dom hade redan börjat ringa 112, stoppat i honom socker (mannen hade diabetes och hade mest troligt för lågt blodsocker, enligt frun som fanns på platsen) och kollat om han ens andades. Ett tag såg bröstkorgen väldigt stilla ut, och för mig blev det väldigt jobbigt! Jag har ju just gått HLR-utbildning, men det blev helt blankt i mitt huvud!
Som tur var visade det sig att mannen som kollade pulsen och andningen på honom var en tidigare ambulaspersonal, och dom 3 kvinnorna som satt på sidan och assisterdade, alla var undersköterskor/sjuksköterskor. Väktaren på coop kom dit med en andningsmask, en av kvinnorna gjorde några kompressioner och det lugnade ner sig.
Dom gjorde ett rikgtigt bra jobb i väntan på ambulans! Krampen släppte, mannen andades igen och han blev lagd i stabilt sidoläge.

När jag och mamma gick från patsen slog det mig.
Det var som sagt 3 vårdpersonal (4 med mig) och en ambulansförare framme hos mannen inom loppet av 5 sekunder! Kan det vara så att just dom skulle befinna sig inom det lilla område runt mannen som föll?
Det tror jag!



Picture


Ett par händer till övers?

Alltså, det är helt sanslöst! jag har snart inga händer kvar!
Sedan jag började om på jobbet efter jul så har jag totalförstört mina naglar, fått sprickor, och framför allt skurit mig! Massor! Överallt! Idag snittade jag mitt 10e jack, och 5 av dom bara idag!
Majoriteten av gångerna har jag inte ens känt att jag skurit mig, utan bara upptäckt att jag varit blodig. Det är efteråt det känns!
Någon som har ett par händer till övers? Jag är villig att låna dom i så fall!
.
..
Har just haft Markus här på middag. Gott blev det, och det är ju så mycket trevligare att äta om man äter med någon. Enkel mat är underskattat! Marinerad kyckling, broccoli och kryddad cream fr. är så sjukt gott, och enkelt!
..

..

..

-Förra veckan ringde en man på hos mig

-Jajjemen

-Han var väldigt ivrig och ville absolut värva mig till hans sällskap. Jag blev naturligtvis nyfiken, och med anledning av det så sitter han nu mitt emot mig här i studion. Välkommen Hans Melànge.

-Ja, Melange, tror jag det heter.

-Men det stavas ju Melànge.

- Melange har jag väll trott att det heter.

-Fast det är ju en bakåtvänd apostrof ovanför a:et.

-Ja just det.

-Jaja… Varför ringde du på hemma hos mig?

-Jag är ju ute efter det här att bilda ett stort gäng alltså, och sen vad det lider, få utöva ett så kallat gängvåld. A, alltså det skulle jag verkligen vilja göra alltså, ojojojoj! Alltså, det vore nått va!

-Varför vill du bilda ett gäng?

-jag tycker det verkar spännande det där alltså, att driva runt på stan i ett stort gäng va, och sälja knark och ha vapen och sådär hänsynslöst. Men också att få vara del i ett större sammanhang alltså.

-På vilket sätt då?

-Jamen där alla vill samma sak och man ställer upp för varran, det tycker jag är fint alltså.

-Hederskodex?

-Jamen exakt, som kan döda för en.

-Blod in, Blod out.

-Ja, det är riktigt häftigt alltså. Jag har mer haft sådana ytligt bekanta, mest från Alfapetgänget, men jag tycker det är ju ingen fart och fläkt i alfapetgänget alltså.

-Det är inte det?

-Nä, men det är samma diskussioner varje gång och det går aldrig längre än till diskussion alltså. Det blir aldrig våld! Som jag vill!

-nej, det är ju klart, det finns ju både för och nackdelar med det.

-Ja, tråkigt!

- Men hur går det med ditt gängbildande nu då?

-än så länge så är resultatet en besvikelse.

-Det är det? Hur många hoppas du få ihop?

- Ja, jag tycker att det krävs åtminstone ett par hundra.

-Så pass??

-Ja, för att det ska kännas som ett riktigt gäng

-Okej, och hur många har du skrapat ihop hittills då?

-I nuläget är vi… fyra.

-Fyra…?

-Ja, och då bor en av dessa i Hudiksvall, men han kan komma ner två gånger i halvåret har han sagt. Men vi fyra har skrapat ihop till en liten radioreklam som vi hoppas på väldigt mycke alltså.

-Det här programmet sänds ju i p3, och p3 är en public service-kanal, vi sänder ju i vanliga fall inte reklam, men, vi har bestämt oss för att göra ett undantag eftersom det finns ett ömmande behov i botten

-Fantastiskt!

 

*reklamen*

-Vill du vara med i ett gäng och utöva gängvåld på kvällar och helger?

Maila till [email protected]

 

-Ja, det var inte illa!

- Nä, den är bra!

-Då får vi hoppas att det är många som hörsammar er nu

-Ja, vi hoppas verkligen alltså!

-Vi får hålla tummarna! Hans Melànge, eller Melange

-Melange uppfattar jag det som….

-Okey! Tack för att du ville komma

-Tack och bock


Bla bla

Nu var det riktigt längesen jag bloggade sist känns det som.
Men, det kan också bero på att jag haft en typ datafri vecka. Kände förra helgen att jag faktiskt var less...
Jag var less på att sitta med datorn i knäet, less på att veta allt om alla. Då tänker jag på facebook. 
Jag bestämde då att jag skulle hålla mig undan. Inget föbud, men att i alla fall minska ner på det hyfsat drastiskt. Och, det sköna är att jag inte ens saknat det!
Jag har haft igång datorn hemma för musikens skull. Spotify är ju typ bland det bästa som hänt mig!
Har också tillåtit mig att se någon film någon gång, eller något avsnitt av någon bra serie. 


Efter jobbet måste jag hem och verkligen ta tag i min lägenhet! 
I fredags slog jag till och mublerade om i mitt sovrum. 
Joo, helt sjukt! Många av er vet ju kanske att jag bor i ett väääldigt gammalt hus! Det är dragit från dom gamla fönstrena, det är snett osv. Om det jag ska berätta beror på att det är ett gammalt hus vet jag inte, men, ja, huset är ju inte felfritt. 
Jag skulle i alla fall lyfta bort madrassen jag haft stående mot väggen bakom min säng. Jag tog i och drog, men den satt fast. Jag drog igen, och en gång till! Till slut hörde jag hur det rev till och madressen kom loss. Då ser jag att det är is längst ner längst hela väggen där madrassen stått! Jättefina isstjärnor! Jag bara skrattade när jag såg det. Huset har sina brister, ändå trivs jag ju på något sätt. 
Ja, hur som haver! Jag har inte fått klart efter storstöket. Jag har plockat och dragit runt på allt möjligt sen i fredags, men inte fått något helt klart. Skärpning Martina!



Have it!  

dagen SYssla

Har sedan dagen före jag började 1an på gymnasiet haft en Vero Moda väska som jag verkligen använt, massor! Den har hängt med mig till London, USA, Stockholm och Vänersborg, till och med till Arjeplog!
Nu när axelbandet var på väg att lossna, insåg jag att det var dax att göra något åt saken. 
Jag sydde ett fodral till väskan idag! Nu är den lite snyggare, lite helare och till och med "vattentät".
Tack för hjälpen Mamma!!



 
Jag glömde plocka bort en nål, som råkade köra rakt in i mitt finger. Nålen tryckte ju då med mitt finger rakt in i pressarfoten... I den hastighet jag hade så gjorde det lite ont, ja... Om någon undrar...

Ps. Väskan är inte smutsig... Jag råkade bränna tyget...


Måste bara skriva av mig!

Gaah!!
När jag känner mig så frustrerad och irriterad som jag gör just nu så vill jag bara skrika ut det till hela världen! 
Vill i alla fall väldigt gärna skriva av mig, typ här på bloggen! Dock kan jag inte göra det eftersom det handlar om något jag inte vill att vissa ska se! Så, nu skriver jag helt enkelt bara att jag är väldigt frustrerad och väldigt irriterad! Det är i alla fall något, bättre än att sitta inne med det själv!
Det jag väldigt gärna vill skriva om kom också väldigt olägligt, eftersom jag ligger hemma med vad som mest troligt är magkatarr. Vad det i sig uppkommit av vet jag inte riktigt, men det blir i alla fall inte bättre av att jag är arg och uppjagad. Känns i alla fall bra att få ligga ner, då jag lätt blir spyfärdig då jag är uppegående.
Ber om ursäkt för detta kryptiska inlägg, men jag var tvungen att skriva något, men kan inte skriva vad det handlar om...

HLR-utbilning

Igår hade vi HLR-utbildning med jobbet.
HLR lärde vi oss på gymnasiet också, men fick då lära oss den riktigt gamla varianten. Så, detta var intressant.
Mycket kul också, men sjukt jobbigt! Gjorde sjukt ont att trycka så hårt på dom där dockorna, och min högra hand är idag lite gul och öm efter allt tryckande.
Vilka hjältar dom är som räddat livet på någon med HLR! Men, jag paxar att inte behöva vara med om det! Önskar att jag slipper i alla fall... Men, jag är glad att jag vet hur det ska gå till ändå. Det borde alla göra!
Action
Jag var inge bra på att spela medvetslös. Jag är ju så kittlig, så jag skrattade bara när R skulle lägga mig i stabild viloläge.

Långt hår




Jag vill ha tillbaka mitt LÅNGA hår!!


2 år

I onsdags var det 2 år sedan farmor lämnade denna värld.
Idag är det 2 år sedan min farfar lämnade denna värld.
Båda två är väldigt saknade!

Jag minns dagarna då vi vakande vid deras sida, som något otroligt vackert, något som jag är glad att jag fått vara med om. Det låter kanske konstigt när det handlar om två människors bortgång, men alla ska vi dö en dag och vi visste att deras stund var inne.

2 år. Ja, vid det här laget borde dom ha hunnit plocka en del bär. ♥



 


Dax att säga adjö!

Nu är det dax igen att börja säga adjö till mina kära vänner som lämnat staden (och mig) för annan ort.
Många har redan åkt, några åker til helgen. Jag är nog glad att bara veta att dom finns i närheten, även om jag vet att jag kanske inte kommer hinna träffa dom igen innan dom åker.
Miriam är en av alla dessa som finns i närheten en stund till, men ikväll har vi kramats och sagt hejdå!
Till hennes ära så slängde jag ihop en liten blyertstecknin att pryda väggen med.




I've heard it said
That people come into our lives for a reason
Bringing something we must learn
And we are led
To those who help us most to grow
If we let them
And we help them in return
Well, I don't know if I believe that's true
But I know I'm who I am today
Because I knew you...






Mums


Nyårsbröllopet

Detta nyår firade jag med några av mina vänner på ett bröllop. En otroligt vacker vigsel med fruktansvärt vacker solosång, och en otroligt lyckad bröllopsfest! God mat, bra underhållning, dans och goda vänner!





 
 Grabbarna                                                                     Tjejerna


Jag och Peter håller i en lek för brudparet


Julafton 2010

Så kom den, äntligen! Julafton 2010.
Dagen började med en mysig gudstjänst i kyrkan, där släktingar och vänner träffades för att hälsa varandra en god jul.
Festen fortsatte på EFS i Jörn. Stora släkten Åhman+Nyström träffades för att fira vår ingifta faster som fyllde hela 50 år. Ett hejdundrandes kalas blev det, med massor med god mat, fin musik, skratt, paket och julmys.
En kombinerad julafton/50års-fest alltså!

Kl. 15 bänkade vi oss framför Kalle Ankas jul. Dock inte det som gick på tv, men en film med många av dessa klipp som ni andra säkert såg.
Det var så mysigt där uppe i kyrksalen, med hela släkten samlad.

Efter tårtan så samlades vi i kyrksalen igen för lite "konsert". Min faster hade önskat sig lite underhållning, så det blev lite sång, diktläsning, sågspelande m.m.

När klapparna var utdelade och jullekarna lekta, begav vi oss sen hem till faster m.fam. för att avsluta med ännu mer julmys i hemmamiljö. Oo, en sån dag!

 

 

   Kalle Anka

 

 

 

GOD JUL!


"Citat vi minns" 2010

"Så jag ska göra två flugor på smällen" - Anders Bagge
"Åsså är ju hennes bröst nästan upptruckta i näsan" - Eija
"Ska vi gå hem och få dig packad nu?" Linnéa
"Jomenduuh" - Tobben
"Testa titta på dig själv med det andra ögat" - Miriam

Eija ska sätta upp sitt hår och säger "Kan jag sätta upp det i en knäpp tjofs?" Jag frågar hur hon menar. "Jamen... som en slurp...!"

"Som aktivitet på fångarna på fortet skulle man kunna ha detta, att ta sig igenom Proppmätts spagetti..." - Elev (om klibbig spagetti)
"Sjunger hon "Your a DJ?"" - Eija (om sången Angel med Leona Lewis)
"Om man söker på spotify så kan man ju få upp allt, typ kinesisk popvisa." - Adam
"Du övergår mitt förstånd!" - Sång
"Terrori" - Brorsan (om att det var så jobbigt för mig att plugga teorin till körkortet)
"Vilken lycklig brat det skulle ha blivit" - Peter R (Om min dröm där jag och Peter lagade mat till en brääät)
"Hade jag varit med när vår herre skapade bären, nog hade jag sockra mer..." - GammelErik
"Jag funderar på att dra ihop en stor klassfest, köpa ett 6pack och dela på!" - Elev (som går i en klass med bara två elever i) 
"Dom sysslar med organiserad verklighet!!" - Tobben
"Grattis till körkortet! Av mina elever så var jag minst orolig för dig faktiskt." - Min körlärare
"Therse a hole in my face, you can see it in my face, it's a real big place" - Andreas Weise
"MEN JAG VILL INTE HA 8 PONNYS!!!" - Fordonselev
"Och då gjorde jag en Gunvald" - Eija
"Tonen är som en kärleksfull framtidsfru!" - Markus
"Nu får du åka ut och övningsköra på egen hand." - Uppkörningskillen i arjeplog
"Säg inte att du ligger hemma med magsjuka! Då blir du ju borta så länge..." - Johan
"Jag tror Johanna döpte sin fisk till Struma..." - Julia
"Mjölk är inge nyttigt när det finns saft!" - Elev
"One two three floor" - Eija (om fylla på nyårsafton)
"Pojken Åström har ÄNTLIGEN anlänt!" - Anette och Ante
"Du har typ en finaste lägenhet jag någonsin sett" - Simon
"Men jag paddla ju förra året!" - John
"När vi går ut, kan vi inte dra på oss luvorna och gå ett varv som robotar?" - Ante
"Vill du inte komma hem i helgen?" - Mamma
"Du har bara magknip." -  Doktorn
"Han tyckte ni sjöng fint! Jag tror han blev avundsjuk för att jag har så duktiga vänner." - Ida
"B.K.P-påse." - Anette
"Måste bara få säga att tack Martina för att du finns!" - Markus
Jag - "Hur mycke snö har ni?" Adam - "10 liter!"
"Jag är släkt med en flygvärdinna, joo, jag har hört det!"
- Elev
"Nej tyvärr bor jag här nu. Dina grejer stor på bron, to the left to the left, everything you own in a box to the left." - Eija
"Man längtar mer och mer ju närmare det blir fredag!" - Adam
"Sent svar, men jag tänker typ Edola..." - KaggeMartin (han ser sjukdomar i fula färger)
"Ja" - Pontus
"Ja" - Maria
"Yey, dance your ass of!" - Anette
"Vem bad dom där ***** mopederna att finnas?!" - Jan-olof
"Förr i tiden hade man ju bara 3 byar på sig att ragga!" - Johannes N
"Passa på och njut, det är du värd!" - Johan
"Ärlig, rolig, trevlig!" - Simon
"Du gör ett bra jobb!" - Elev
"Hennes frisyr ser ut som en 90-talsmamma som ska och handla med 7 barn!" - Sara
"AAHH! vad jag saknar dej! jag saknar nar vi traffas bara du och jag och vi skrattar at gamla minnen! och sitter i nan av vara lagenheter och skrattar tills vi grinar! Jag hor ditt skratt eka och hur du haller for munnen!" - Betty
"Har du rent finsovit?" - Peter R (då jag sovit med mitt pärlhalsband hela natten)
"Vadå, är det här Jesus eller?" - Killen vi pratade ner från elledningen
"The swan" - Tord, Karri, Mike och Linnea
"Nu är jag helt säker! Du ser kär ut, Martina!" - Anonym bloggkommenterare

 


 

Årets låt




Årets bild



GOTT NYTT ÅR!

RSS 2.0