Sekten med stort S 1

Jag kom alldeles nyss hem från en föreläsning på St. Olofs församlingshem.
Det är psykvecka i veckan tydligen, så varje kväll denna vecka är det någon typ av föreläsning eller så, om psykisk ohälsa osv.
Det det handlade om ikväll var "Tro, vad är sjukt, vad är friskt?"
Tyvärr fick jag inte ut någonting ur denna föreläsning... Jag satt rättare sagt som ett frågetecken när den var över. Och, den handlade inte om någonting som jag trodde att den skulle handla om, tex sekter m.m.

Detta kallar i alla fall jag sjukt!

 

FAMILJEN
   1970 grundades Familjen, fd. Guds barn, av David Brant Berg (även kallad Fader David och Moses David) David levde mellan 1919-1994. Han växte upp i ett kristet hem med en pappa som pastor och en mamma som radioevangelist. Han själv blev evangelist i en friskyrkoförsamling i USA.
   Familjen har sitt ursprung i Jesusrörelsen som var den kristna motsvarigheten till Hippierörelsen. Eftersom David brukade umgås med predikanter inom Jesusrörelsen startade han en ungdomsrörelse men den blev inte erkänd av hans församling så han flyttade och började jobba som lärare.

 

   1968 tog David med sig ett femtiotal människor som under en tid flitigt hållit till i en kaffestuga som David haft hand om. Tillsammans gav de sig av på en predikoresa vilket han liknade med Israels tolv stamma som färdades runt i öknen. Med tiden ökade antalet anhängare till det dubbla och folket delades senare upp i tolv stammar.
   Redan i början hade David budskapet att fri sex var ett uttryck för kärlek. David hade flera älskarinnor och en fru men hon lämnade rörelsen bara ett tag senare.
   1970 inbjöd David en gammal vän att flytta till Texas och bosätta sig med honom och hans anhängare på deras farm. Man säger att det var då som Guds barn grundades. Rörelsen ville dock själva mena att den grundades redan 1968 då vandringen började.
   Kollektivet bestod av ca 150 personer men det totala antalet anhängare hade så småningom vuxit till omkring ca 2000. Myndigheterna fick intresse för gruppen och David anklagades för hjärntvätt och omoral. Gruppen utvisades då från farmen.

   David började skriva brev som ansågs vara ett direkt budskap från Gud. Dessa brev hade olika inriktningar. Vissa brev var bara riktade till de som stod närmast David och dom breven ansåg man hade ett högre budskap än vad bibeln hade.

    

    Läran i sekten var svår att förstå sig på men man kunde se en organisationsform som liknade formen av en pyramid. Högst upp på pyramiden fanns David, han hade all makt. I mitten av pyramiden fanns medlemmarna som varit med ett tag ”Kungliga familjen” även kallad, och de var de som tog hand om de nya anhängarna. Längst ner var ”The Babes”,  som han kallade de som var nya i rörelsen.


TROSUPPFATTNING

   Familjen bygger sin tro på samma bibel som de kristna och deras trosuppfattning kan tyckas väldigt lika.
De tror på treenigheten, Fadern, Sonen och Den Helige Ande. Gud är mäktig, allvetande och en kärleksfull gud. Gud är skaparen, han har skapat hela universum och allt liv. Gud skapade människan på den sjätte dagen, en människa som skulle likna honom. Allt synligt är ett bevis på Guds osynliga existens.
Jesus är Guds son, men han är mellan Gud och människan. Jesus har funnits på jorden och kommer snart tillbaka till jorden med makt och ära för att upprätta sitt rike och för att döma alla levande och döda.
De tror att alla människor är syndare men att alla som tror på Gud ska få evigt liv och att man blir fri från sina synder genom Jesus.
Familjen tror att dopet är ett ”dop av kärlek” för ”Gud är kärlek”. Den huvudsakliga meningen med dopet är att vittna om Jesus för andra.
De som är fyllda med den helige anden ska sprida kärlek, glädje, fred och godhet.


ARBETSSÄTT OCH MÅLGRUPPER

   Familjen jobbar för att nå människor i nöd. De vill vara som den barmhärtige samariten som Jesus pratade om, fast med mer sympati. När de ser en situation av nöd så gör de någonting åt det. Medlemmarna arbetar även för att uppmuntra och hjälpa de äldre och sjuka. De jobbar även för att rehabilitera drog och alkoholmissbrukare och de erbjuder personlig vägledning för människor i fängelser och på ungdomsanstalter. De jobbar flitigt med insatser vid olika katastrofer som tex vid orkanen Andrew i USA, jordbävningar, explosioner, husras mm. De hjälper även flyktingar och delar ut mediciner till dem som behöver. Även om deras materiella resurser är väldigt begränsade så har de gott om hjälpsamma personer. Unga vuxna och tonåringar är de som jobbar flitigast. Ca 10000 heltidsarbetande volontärer från rörelsen jobbar i över 100 olika länder.

   Familjen strävar efter att arbeta med människor och organisationer från andra kulturer och andra religioner för att tillsammans ge hjälp och stöd till dem i nöd. Trots att deras hjälparbeten oftast är materialistiska så hoppas de på så sätt att nå människor på det andliga planet också.

   Familjen går ofta till platser där folk samlas för att prata med dem och ge hjälp och stöd för de som behöver. Många behöver ju trots allt bara någon att dela sina problem med. Många av medlemmarna i Familjen kommer själva från olika bakgrunder och kan hjälpa människorna med att berätta om deras egna erfarenheter.


    Davids lära om att fri sex var ett uttryck för kärlek och ledde till att äktenskap och släktband inte hade någon betydelse. Det fanns bara en familj och det var Familjen f.d Guds barn.
Tvivlade man på Davids lära eller försökte säga emot honom, ansåg David att man gjorde sig skyldig till en dödssynd.
    Kvinnorna i sekten var ofta prostituerade för Jesu skull, ett sätt för att få in pengar och locka män att bli medlemmar i rörelsen. Detta sätt att värva medlemmar kallades för att ”fiska”. Hon användes som ”bete” och han var ”fisken”. Kvinnan skulle ”smutsa ner sig” för att rena mannen andligt. Kvinnorna skulle även ha mycket sex för att få många barn. De barn som kom till efter att kvinnan haft sex med en man vid ”fisket” kallades för ”Jesu baby”. Detta ledde till att barnet blev faderslöst och kvinnan fick stå för alla kostnader osv. själv, vilket gjorde henne beroende av kollektivet och deras ekonomi.
   Var kvinnan gravid så skulle hon missioner i alla fall. Inte heller om hon ammade eller fick missfall fick hon vila, utan var tvungen att missionera ändå. Läkarvård fick man inte heller söka. Det tog David som att man inte trodde på hans helande, vilket ledde till att barn dog pga. David och hans ”lära”.
   Gifta kvinnor skulle övertala sina män att hon skulle få prostituera sig och om männen vägrade försökte David övertala dem att ta in kvinnor till sig och ha sex med sin frus vetskap. Det handlade inte om otrohet utan uppoffring enligt David Berg (Gud). Svartsjuka i detta sammanhang räknades som en svaghet.
   Kvinnan fick inte heller välja make själv om hon inte redan var gift när hon gick med i sekten. Var hennes man dock inte troende så uppmanades kvinnan att lämna honom och gifta sig med någon som redan var med i rörelsen.
    Preventivmedel fick inte heller användas, men idag är det tillåtet i rörelsen pga. den ökade aidsrisken.
    En kvinnlig medlem i Familjen fick inte styra över sin tid eller sina pengar. Inte heller hur hon skulle uppfostra sina barn. Allt kontrollerades av ledarna i familjen (ledarna var utsedda av David och de kunde aldrig vara en ensamstående kvinna, endast män) och David fick veta allt som skedde.
   ”Kärleken” i nya testamentet tolkade David senare som att den även skulle innefatta barnen. Medlemmarna uppmuntrades att ha sex med sina egna barn inom Familjen. Många lämnade då rörelsen, eftersom många började må dåligt och även idag mår dåligt av händelserna.
I rörelsen blev dock sex med barn förbjudet 1987 eftersom samhället uppmärksammade händelsen.
    Kvinnorna som tvivlade på Davids lära hotades med att bli av med sina barn och för vissa blev det verklighet. David uppmuntrade även vissa till självmord för han ansåg dem inte ens värda att leva.


   Fader David började komma med profetior om att Kalifornien skulle förgöras och 1973 sa David att en komet skulle slå mot jorden och förstöra hela America. Jordens undergång skulle även ske år 1993 då komet-katastrofen inte inträffade.


   1994 gjordes en omfattande utredning om ett kollektiv i Åhus utanför Gävle där det bodde ca 40 barn och 10 vuxna. Utredningen visade sig ha för lite fakta vilket var positivt för familjen. Kollektivet kunde då fortsätta. Vissa påstod dock fortfarande att rörelsen uppmuntrade till sex med barn och mellan barn. Pedofili var alltså helt okej inom rörelsen.

Eftersom myndigheterna fått ett intresse för sekten har Familjen varit tvungen att flytta på sig till en annan ort eller annat land.

(Skolarbete från gymnasiet)


Kommentarer
Postat av: Miriam

Helt sjukt!

Heeeelt sjukt!

Men dock så sjukt intressant!

2009-11-07 @ 21:19:29

Kommentera tack!:

Heter du nåt eller?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Något att tillägga?:

Trackback
RSS 2.0